feb 10, 2019 | Duurzaam, Geen categorie

Ik kom heel graag in Scandinavië, vooral in Zweden. Het liefst gaan we er elk jaar op vakantie om lekker tot rust te komen en te genieten van gezond eten. Maar er is nog een bijzondere reden: ik doe er veel interieurinspiratie op.

Scandinavisch design
In steden zoals Malmö, Stockholm en de vele kleine steden vind je prachtige designwinkels en lifestyleshops. Mijn favoriete winkels zijn de Bolia, Lagerhaus en AB Småland (waar je ook nog lekker en verantwoord kan eten). Het Scandinavische design straalt eenvoud, rust en gezelligheid uit door gebruik van natuurlijke materialen en zachte kleuren.

Duurzaamheid
Qua duurzaamheid loopt Zweden ver voorop in Europa. In Malmö vind je bijvoorbeeld de wijk Västra Hamnen, een super duurzaam nieuwbouwproject. In deze wijk voelde ik me meteen thuis, het voelt niet als een stad. Er hangt een gemoedelijke sfeer. De huizen stralen gezelligheid uit door de vrolijke kleuren en de meeste hebben ook een achtertuin met veel groen.

Duurzaamheid lijkt in Zweden veel vanzelfsprekender dan in Nederland. Zeker ook op het gebied van eten. Biologisch en verantwoord eten is in Zweden heel gewoon. Het aanbod biologische producten is veel groter in de supermarkt. Langs de weg vind je diverse “farmshops” met verantwoorde producten en heerlijke lunches.

Ook hebben ze vlakbij Stockholm een winkelcentrum “ReTuna” dat is 100% ecologisch. Het gaat van bloemist tot audiozaak en van fietsenmaker tot kledingboetiek. Alles wat je er vindt is helemaal klimaat-verantwoord. Alle producten zijn gemaakt van hergebruikte materialen. ‘Renovatie’, ‘reparatie’ en ‘creatief hergebruik’ vormen de sleutelwoorden tot het succes van dit innovatieve winkelcentrum.

Tijd voor elkaar
Een ‘fika moment’ behoort ook tot hun levensstijl. Fika is iets typisch Zweeds, iedereen neemt er dagelijks de tijd voor. Een moment op de dag om bij te kletsen met vrienden onder het genot van koffie en iets lekkers. Alleen dan veel specialer. Het staat ook voor écht de tijd voor elkaar doorbrengen, uitgebreid genieten van je drankje en hapje en dat alles in een heerlijk ontspannen setting.

Voor mij betekent een Scandinavische levensstijl een duurzame, sfeervolle manier van leven. Een levensstijl die draait om de natuur. Letterlijk, door de ongerepte natuur en figuurlijk, door rekening te houden met de impact van je keuzes op de aarde en het klimaat. Die levensstijl probeer ik ook in ons land zoveel mogelijk te volgen.